Tovább olvasom

Bari Károly

A mozdulatlanság örökbefogadása

összegyűjtött versek, prózai írások és képzőművészeti alkotások 1966-2018

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-11-09
Terjedelem: 268 oldal

 

ISBN: 9789634681281
5 990 Ft4 792 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Ebben a kötetben minden – versem, prózai írásom és – képzőművészeti alkotásom megtalálható: az 1966‑os dátumozású Mese címűtől, a szegedi Csillag börtönt hozó, 1972-es Vajda János… versen át, a 2018-as prózaversig, az Öninterjúig; az 1970-es Alázat című rajztól a Kossuth Gimnázium újságjában, az 1971-es „Tűz” 2. számában talált, bulgáriai autóstoppos út emlékét őrző Omurtagi asszony című rajzon át, az 1992-es festményig, a Kert…-ig. A prózák alkalmi írások: kiállítás-megnyitók, bemutatások, ajánlások –, az esszé is egy konferenciára készült.

Az alkotások dobogó szívek előtt állnak sorfalat, a végtelen semmivel szemben. Legmeggyötörtebb sorsúak közülük a versek.

Az igazi tehetségek által írt versek részei a természetnek.

Olyanok, mint a fák, a kövek, a folyók vagy a jelentékteleneknek tűnő tárgyak, melyek élnek, különös hatásúak, látásmódjukat rögzítik, a más-más létezés törvényei szerint  és törekednek, hogy eljuttassák a világnak. Az emberekben ez „érzésként” jelentkezik. Csak kivételes művészek képesek arra, hogy értelmezzék és beépítsék kifejezéskészletükbe.

Verset írni állandóan nem lehet, mert a rutinjellegű megoldások kisajátítják az alkotást, ­kiüresítik a stílust. Mihelyt észreveszi ezt a költő, azonnal abba kell hagyni a versírást hosszabb időre. A közbeni külső-belső tapasztalatokat, élményeket kezdőként kell megírni.

Ez azt is kifejezi: a költő alázatosan szolgálja a tehetségét. Nagyon fontos, hogy a költőben legyen alázat a költészet iránt. Egészen biztos vagyok, Szapphó alázatos áldozatot mutatott be a köl­tészet istenének, rendszeresen.

A mélységes Én föltárulkozását jelentő szavak néha az elviselhetőség határára érnek, olyankor nem gyönyörködtetnek, egyébként – igen.

Az igazi verseknek megmagyarázhatatlan mélységük és kisugárzásuk van.

Bari Károly

 

 

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerző további könyve

20%
Bari Károly,
Csönd

starsBetöltés...
Bari Károly új verseskötete.

2500 Ft 2000 Ft

Bari Károly

Bari Károly (Bükkaranyos, 1952. október 1. –)
Verseket ír, fest, folklórkutatással foglalkozik, s mûfordításokat készít a kortárs francia nyelvû költészetből, valamint a cigány lírai és epikus néphagyományból.
Miskolcon járt gimnáziumba, az érettségi után pedig a Színművészeti Főiskolán és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán folytatott tanulmányokat. Még gimnazista volt, amikor első, viharos sikert kiváltó verseskönyve megjelent, egymás után két kiadásban.
Politikai tartalmú verseiért az 1970-es évek közepén meghurcolták és börtönbe zárták. Kiszabadulása után évekig a társadalom perifériájára szorult.
Festményeibôl először a Gödöllői Galéria rendezett kiállítást. Ezt követôen bemutatták alkotásait Budapesten, Párizsban, Berlinben és Strasbourgban.
Különböző külföldi folyóiratokban és antológiákban versei idegen nyelveken is rendszeresen napvilágot látnak.

Díjai
József Attila-díj, 1984
Déry-jutalom, 1992
A Soros Alapítvány Irodalmi Életműdíja, 1992
Bezerédj-díj, 1996
A Közép-európai Irodalmi Társaság díja (C.E.T.-díj), 2000
Kodály Zoltán-díj, 2001
Kossuth-díj, 2001
Pro Ethnographia Minoritatum-emlékérem, 2003
Hazám-díj, 2004

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja