Tovább olvasom

Szymborska, Wisława

A növények hallgatása

Válogatott versek

starsBetöltés...

 

Fordította: Csordás Gábor; Kellermann Viktória
Megjelenés dátuma: 2021-06-10
Terjedelem: 192 oldal

 

Méret: 115 x 200 mm
ISBN: 9789634682318
3 000 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Wisława Szymborska (1923–2012) Nobel-díjas lengyel költő lírájában az emberi, a természeti valóság töredékei közül ironikus pontossággal sejlik át a történelmi és biológiai kontextus. Úgy tesz, mintha rácsodálkozna a felhőkre, vagy ahogy egy kislány lerántja a terítőt, pedig tudjuk, ha nem figyeljük ezeket, akkor is megtörténnek, mint egy terrortámadás. Szymborska érzékien írja verssé a világot, fanyar humorával fűszerezi, akárha herbateával ücsörögnénk az asztalkájánál: mesél kegyetlenségről vagy boldogtalanságról, és egy pillanatra elhallgatunk. Ahogy Czesław Miłosz írta: „Szymborska költészete komor, Samuel Beckett és Philip Larkin kétségbeesett látomásaihoz hasonlítható. Mégis, velük szemben Szymborska olyan világot kínál, ahol lélegezni lehet.”

Csordás Gábor 1950. augusztus 6-án született Pécsett, ugyanott végezte középiskolai tanulmányait és az orvostudományi egyetemet. 1974-ben szerzett orvosi diplomát, majd hat évig kutatóorvosként dolgozott. 1980-tól a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat olvasószerkesztője, majd 1993-ig főszerkesztője. A Jelenkor Kiadó alapítója és 2016-ig igazgatója. 2016-tól a Jelenkor Kiadó szerkesztője. Angol, francia, német, lengyel, szerb, horvát és olasz nyelvből fordít (költészetet csehből, szlovákból, szlovénból és románból is). Fontosabb díjai: Leipziger Anerkennungspreis zur Europäischen Verständigung, Solidarność Emlékérem, József Attila-díj, a Szerb Pen Club műfordítói díja.

Kellermann Viktória (Zalaegerszeg, 1984) polonista, műfordító. A PPKE-n végezte angol, filozófia és lengyel szakos, majd irodalomtudományi doktori tanulmányait. Számos kutatói és alkotói ösztöndíjjal járt Lengyelországban. 2007 óta fordít, a kortárs próza és líra mellett gyermekirodalmat és grafikus regényeket is. Budapesten él.

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Szymborska, Wisława

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja