Tovább olvasom

Sághy Miklós

Az irodalomra közelítő kamera

A XX. századi magyar irodalmi művek filmes adaptációi

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-05-31
Terjedelem: 209 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
ISBN: 9789634681144
3 000 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A tanulmánykötet az irodalmi adaptáció elméleti és gyakorlati-esztétikai kérdéseit tárgyalja. Többek közt olyan témaköröket vizsgál, mint a hűség vagy hűtlenség mibenléte, az irodalom és a filmművészet hierarchikus szemlélete, multi- vagy monomediális megközelítése, illetve a filmtörténeti korszak, az írói kultusz, az emlékezetpolitika, a fennálló ideológia és a rendezői stílus hatása a megfilmesítés folyamatára. A magyar alkotásokat előtérbe állító elemzések különböző – és gyakorta eltérő teoretikus keretrendszert igénylő – módszereket, megközelítéséket alkalmaznak, jóllehet kezdőpontjukat minden esetben a szoros szöveg- és mozgóképolvasás határozza meg. A komparatív analízisek egyfelől feltárják a filmes és irodalmi művek összehasonlításban megmutatkozó sajátosságait, másfelől pedig az elemzési módszerek alapos bemutatásával kínálnak példát az irodalmi adaptációk több szempontú megközelítésére. A kötet mind a szakmai, mind a filmművészet iránt érdeklődő, szélesebb olvasóközönség számára is izgalmas és tanulságos olvasmány lehet.

Kategória:

„a dialogikus, hálózatos és a tágabb kontextus irányába nyitott elemzésmód az olyan adaptációs viszonyokat is képes kezelni, melyekben a megfilmesítés alapját több irodalmi szöveg adja. Ez a nem ritka jelenség a hűségelvű megközelítések számára nehezen kezelhető problémát jelent, hisz szembe kell nézniük a kérdéssel: a felhasznált irodalmi alapanyagok közül melyikhez kellene a filmnek hűségesnek lennie?”

Sághy Miklós

Sághy Miklós (1972) a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének docense. Tanulmányai, cikkei a kortárs magyar irodalom, film, az irodalom és a film kapcsolata, valamint média- és metaforaelméletek témaköreiben jelentek meg.

Kötetei:
Az újmagyar dal (kortárs lírakritika) (Tóth Ákossal közösen – 2004)
A fény retorikája. A technikai képek szerepe Mándy Iván és Mészöly Miklós munkáiban (2009)
A film jövője a digitalizáció korában. Adatbázis és/vagy narratíva? (Dragon Zoltánnal közösen –2012)

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja