Tovább olvasom

Géraldine Schwarz

Emlékezet nélkül – Egy európai család története a második világháborútól napjainkig


starsBetöltés...

 

Fordította: Ádám Péter; Kiss Kornélia
Megjelenés dátuma: 2020-11-10
Terjedelem: 392 oldal

 

Méret: 132 x 208 mm
ISBN: 9789634681908
3 990 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A német-francia gyökerekkel bíró Géraldine Schwarz a pincében talált iratok alapján kutatni kezdte nagyszülei történetét. A mannheimi család a harmincas évek Németországában, az árjásítás időszakában megvette a zsidó tulajdonú Löbmann & Co. céget. A haláltáborokban a korábbi tulajdonosokat meggyilkolták, az egyetlen túlélőnek pedig a nagypapa, Karl Schwarz a háború után nem hajlandó jóvátételt fizetni – így kezdődik az a lebilincselő esszéregény, melyben három generáción keresztül követhetjük nyomon a Schwarzok történetét évtizedeken és országhatárokon, rezsimeken át. Akár túlélőkkel készít interjút, akár saját családtagjaival beszélget vagy iratokat böngészik, Géraldine Schwarzot végig ugyanaz foglalkoztatja: hogyan néztünk szembe a történeteinkkel. A többes szám első személy nagyon is indokolt: az Emlékezet nélkül ugyanis egész Európához és valamennyi európaihoz intézi kérdését: elvégeztük-e múltunkon azt a munkát, amely elengedhetetlenül szükséges? Schwarznak a jobboldali populista áramlatok újabb előretöréséről is számot adó kötete egyúttal intés is. És felejthetetlen olvasmány.

Kategória:

„Apai nagyszüleim sem az áldozatokhoz nem tartoztak, sem a hóhérokhoz. Emellett semmilyen hőstettel nem hívták fel magukra a figyelmet; nemhogy bármiféle bűnt nem követtek el, de még túlbuzgósággal se nagyon lehetett vádolni őket. Csak afféle Mitläuferek voltak, olyanok, akik »úsztak az árral«.”

Géraldine Schwarz

(1974) német-francia író, újságíró és dokumentumfilmes. 2017-ben megjelent, Emlékezet nélkül című esszéregényéért 2018-ban elnyerte az Európai Könyvdíjat. Berlinben él.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja