Tovább olvasom

Tverdota György

Hagyomány és lelemény – A magyar irodalmi modernség első hulláma


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-04-14
Terjedelem: 264 oldal

 

Méret: 135 x 205 mm
ISBN: 9789634680390
3 000 Ft2 400 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Tverdota György egyértelmű hőse József Attila: róla ebben a könyvben alig esik szó. Ezúttal a Nyugat „alapító generációját” vizsgálja, Adyt, Móriczot, Babitsot, Kosztolányit, Krúdyt. Nem a legendákkal körülvett, mítosszá merevített írókra kíváncsi, hanem azokra a kételkedő, meghasonlásokkal küzdő, ellentmondásos alkotókra, akik minden bizonytalanság, vita, torzsalkodás ellenére létrehoztak egy kivételesen sikeres vállalkozást, a Nyugat folyóiratot. Azt a lapot, amelyről, úgy hihetjük, tudunk mindent – ha ezt a könyvet végigolvassuk, nem pusztán azt érthetjük meg, felül kell vizsgálnunk a XX. század magyar irodalmáról kialakított, tanárainktól örökül kapott „sajátos víziót és értékrendet”. Azt is be kell látnunk, hogy még messze nem vontunk le minden tanulságot a jól ismertnek tűnő művekből – pedig az értelmiségi lehetséges feladatairól vagy a szegénységről, a „relatív ínségről” is többet tudunk meg, ha Babitsot vagy Móriczot olvasunk. Tverdota György szenvedélyes olvasó – akit nemcsak a mű és az olvasó, hanem a mű és a szerző viszonya is érdekel. És szenvedélyes tanár is: írásban is úgy szól hozzánk, hogy azt érezhetjük, ott ülünk az óráin. (Szilágyi Zsófia)

Kategória:

„Ki sejthette, hogy az irodalom önmozgása milyen újabb belső útelágazások elé állítja, milyen váratlan konfliktusokba vonja be az irodalmi élet élcsapatának szereplőit? Amit mi az utókorban, a lezárt történet ismeretében Nyugatként lapozgatunk a könyvtár polcai előtt, bizonyosan nem esik egybe azzal, amit a hőskor főszereplői Nyugatként megálmodtak, elterveztek és számról számra tovább alakítgattak.”

Tverdota György

Magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, József Attila-kutató. 1971-ben kapott az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-orosz szakos diplomát. 1975-2012 között az MTA Irodalomtudományi Intézetének kutatója. 2003-2013 között az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti tanszékének professzora. 1991-1994 között a párizsi Sorbonne Egyetem vendégprofesszora. 2003 óta a József Attila Társaság elnöke.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja