Tovább olvasom

Szalai Erzsébet

Hatalom és értelmiség a globális térben


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-05-12
Terjedelem: 224 oldal

 

ISBN: 9789634680659
2 990 Ft2 392 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A hatalmi viszonyok vizsgálata, kutatása a mai társadalomtudományokban döntően a politikai szférára, a politikai elit szerepére korlátozódik – a gazdasági hatalom, a tőke, a tőkeviszonyok és jelentőségük elemzése többnyire elmarad vagy háttérbe szorul. Ezzel az intellektuális állapottal szembeszegülve formálódik ki Szalai Erzsébet új kötetének tematikája: a kötet olyan írásokat tartalmaz, melyek a hatalom – kiemelten a gazdasági hatalom –, a történetileg változó hatalmi szerkezetek, a folyamatos átalakulást mutató társadalmi viszonyok és jelenségek, valamint az értelmiség, a történelmileg szintén változó értelmiségi szerepek bonyolult kölcsönkapcsolatát járják körül – globális szinten és Magyarországon és egészen napjainkig.

Az elemzések kiemelt kérdése, hogy a globális szerkezeti változások hogyan befolyásolják a helyi politikai és gazdasági hatalom egymáshoz való viszonyát, és a változó hatalmi szerkezetek közvetítésével hogyan befolyásolják a társadalom életviszonyait.

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerző további könyve

20%
Szalai Erzsébet,
Autonómia vagy újkiszolgáltatottság

starsBetöltés...
Szalai Erzsébet új kötete olyan mozaikokból, olyan történetek és témák sorozatából áll, melyek az autonómia versus kiszolgáltatottság problematikájára fókuszálnak, 1945 utáni történelmünk és a jelen időhorizontjában. A szerző mint oly sokszor a közvélekedéssel szembe menő következtetésre, következtetésekre jut.

2500 Ft 2000 Ft

Szalai Erzsébet

Szalai Erzsébet 1948-ban született Budapesten. 1970-ben közgazdász diplomát szerzett, majd az MTA doktora címet már szociológusként nyerte el. 2004-ben egyetemi tanárrá nevezték ki.

Fő kitüntetései: Bibó István-díj (2000), Polányi Károly-díj (2002), Hazám Díj (2016).

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja