Tovább olvasom

Csillag István

Háttal a holnapnak – Jóllakni ma, elfogyni holnap


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-05-12
Terjedelem: 272 oldal

 

ISBN: 9789634680543
3 000 Ft2 400 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A kötet a zsarnokság orbáni rendszeréről szól, amelyben élünk. A politikai osztálynak és a választóiknak a szándéka, nem szükségképpen arra irányul, ami végül közös cselekvésük következményeként létrejött, de tény, hogy alig-alig van olyan kísérlet, amely ellentmondana a ma már sajátosan magyar útnak, az útfüggőségnek, amire a kötet választott címe: „Háttal a holnapnak!” utal.  Amikor mi választók féltjük, hogy elveszítjük a jelent és ragaszkodunk ahhoz, amit a hatalmon levők – fenyegetéssel, ígérgetéssel kísérve – adnak, akkor lemondunk a választás szabadságáról, hogy magunk döntsünk, mi lesz velünk, mi lesz a gyerekeinkkel. Az állam urai felélik és asztalukról lehulló morzsaként velünk feletetik a lehetőségeket és javakat, amelyek – ha az állam uraitól való függőségünket feladva csupán a saját teljesítményünkre alapozva akarnánk élni – egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb jövőnek lehetnének feltételei. Az ezredfordulón kezdődött és Orbán négyszeri hatalomra jutásával hazánkban újra kiteljesedett folyamat, amit a XX. század utolsó harmadában a brezsnyevi pangásról írt a költő: „Nagyapák, akik kiisszák az unokák poharából a kakaót!” (Enzensberger: Brezsnyev születésnapjára). Orbán a rabtartója, de rabja is ennek a magyar útfüggőségnek, mégis e kötetnyi írással azt üzenem a nyájas olvasónak, hogy a magyar történelem szekerének kereke nem zökkenhet vissza újra-és újra a már kitaposott keréknyomba: mindig van remény!

„Harminc évvel ezelőtt, 1988-ban nem hittem volna, hogy egyszer ennek is vége lesz, 2018-ban nem akarom elhinni, hogy minden megismétlődik. E kötet írásainak mindegyike a mostani helyzetről, a zsarnokság orbáni rendszeréről szól, amelyben élünk. Annak a kettősségnek a megfejtésére vállalkozom: mi lehet az oka, hogy miközben – a hivatalos propaganda, a statisztika szerint – életünk minden metszete, minden leletünk javulást mutat, közérzetünk és állapotunk mégis romlik.”

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Csillag István
Egy miniszter inasévei

3500 Ft 2800 Ft 20%


starsBetöltés...
Csillag István,
Deficit = a szándékon túli eredmény

2990 Ft 2392 Ft 20%

Csillag István

Csillag István 1951-ben született, Budapesten. Jogi egyetemet végzett, a közgazdaságtudományok kandidátusa, az Óbudai Egyetem Gazdasági Karán egyetemi docens. Volt pénzügyminisztériumi köztisztviselő, kutató-elemző a Pénzügykutató Részvénytársaságnál, de volt gazdasági és közlekedési miniszter, sőt az Eximbank elnöke is. 1980 és 1987 között minden jelentős gazdasági reformkísérletben részt vett, majd egyik szerkesztője volt a „Fordulat és reform” (1987) írásnak, szerkesztője és szakmai vezetője a Szabad Demokraták Szövetsége „A korszakváltás programja” című 10 éves programjának.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja