Tovább olvasom

Terék Anna

Háttal a napnak

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-09-10
Terjedelem: 120 oldal

 

Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789634681601
2 990 Ft2 392 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„»Csak a közepe sötét az égnek« – ezzel a sorral indul Terék Anna új verseskötete. A kötet mintha abból a sötétből sugározna ki, abból a fekete lyukból, ahol egykoron a nap világított. A hiány csillagjegyében keletkezett versek a szilánkos személyiség magánmitológiáját rajzolják körül. A vers, akár a fényképezés, nem rögzíti, hanem újraalkotja a múltat, az ég sötét közepét, ahol minden a maga tükröződésében látható, a férfi, a nő és a nemtelen harmadik. A kötet azonban nem lehúzó, sokkal inkább behúzó, erőt ad, fölbátorít szembenézni a vakító sötéttel, rálépni a befagyott szibériai Bajkál-tó jegére. Kit szólítanak meg a versek? Kié a néma sikoly? Ha az olvasó egyszer is meghallja ezt a hangot, megreped talpa alatt a jég. A versek olyanok lesznek számára, mint a saját árnyéka, amely háttal a napnak sötétlik elő. Terék Anna a Halott nők című, emlékezetes kötete után újabb súlyos darabbal állt elő, amelyet igazi könyvtárggyá avatnak az állandó alkotótárs, Antal László karakteres illusztrációi.”

Orcsik Roland

Kategória:

„A város egy óriási bálna,
szívében remeg az iszonyat,
mert
messze az óceán,
messze a tenger,
és te is épp ennyire vagy
tőlem,
eltakar a föld.
És én hiába fekszem
ugyanennek a földnek
a másik felére,
nem tudlak kikaparni
egyetlen cet gyomrából sem.”
(Fölissza úgyis)

A szerző további könyve

20%
Terék Anna,
Halott nők
starsBetöltés...
Az öt ciklusra tagolt kötet verseiből tragikus női sorsok bontakoznak ki, haldokló, tetszhalott, élőhalott nők szólalnak meg, a sírástól szaggatottá váló lélegzetvétel rapszodikusságával. Megnyomorított lelkű nők mozaikszerűen összeálló és egymásba játszó monológjai ezek a versek. Lett légyen szó patriarchális környezetről, háborús miliőről vagy a kórház nyomasztó világáról – a közös nevező minden esetben a teljes kiszolgáltatottság. Sötét, mély fájdalom ivódott Terék Anna verseinek minden sorába. Ilyen rezignált, kopogó, tiszta mondatok megfogalmazására csak halott nők képesek, a költő itt csak médium lehet.

2490 Ft 1992 Ft

Terék Anna

Terék Anna

 

Terék Anna költő, drámaíró. Első kötete 2007-ben jelent meg, Mosolyszakadás címmel. 2011-ben publikálta Duna utca című, második kötetét, melyért ugyanabban az évben Sinkó Ervin-díjat kapott. Első színdarabját 2013-ban mutatták be Jelentkezzenek a legjobbak! / Neka se jave najbolji! címmel, a Szerb Nemzeti Színházban, Újvidéken. Vajdasági lakodalom című drámakötetét 2016-ban adta ki, legújabb verses könyve pedig, a Halott nők 2017 tavaszán jelent meg.

Kötetei:

  • Halott nők, Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2017. (Versek.)
  • Vajdasági lakodalom, Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2016. (Drámák.)
  • Duna utca, Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2011. (Versek.)
  • Mosolyszakadás, Sziveri János Művészeti Színpad, 2007. (Versek.)

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja