Tovább olvasom

Péntek Orsolya

Hóesés Rómában


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-06-12
Terjedelem: 400 oldal

 

Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789634681670
3 990 Ft3 192 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Isten hozott, olvasó!

Ezzel a kötettel – megint először – beléphetsz Péntek Orsolya regényvilágának határolt végtelenjébe. Az Andalúz lányaival (2014) elkezdett és a Dorka könyvével (2017) folytatódó trilógia zárókövének is nevezhetném, de az eltűnt idő csak Közép-Európa negyedik dimenziója, egyetlen horvát, olasz, német, magyar vezetékneveket hajtó, ágas-bogas családfa befejezhetetlenül privát történelmeként éled újra és újra a szerző bölcsen érzéki, fekete epével (melaine chole) átitatott prózájában. „Semmi, ami él, nem lehet valakié” – így szól a regény kulcsmondata. De minden élő erre törekszik a haláláig, sejteti a szerző kimondatlanul. Ahány név, annyi regény. A régi mellékszereplők főhőssé lesznek, az elbeszélés szelleme a könyv lenyűgözően pimasz zárlatában – csak semmi lapozás! – minden kötöttségtől megszabadulva várja újjászületését.

Ahoy, olvasó! A jó regény ritka, mint a hóesés Rómában – éppen ideje, hogy elveszítsd magad benne.

(Németh Gábor)

Kategória:

„– Miért mondtad akkor, hogy gonosz az apám?
Les felnézett Pompei vörös falaiból. Nem csinált úgy, mintha nem emlékezne a pár évvel azelőtti mondatra.
– Mert jobb, ha tudod.
Júlia először érezte kisebbnek magát Lesnél. A fiú elkapta róla a szemét.
– Jobb, ha inkább azokat szereted, akik szeretnek.
A mondat utáni csöndbe először egy varjú károgott bele, utána megcsörrent egy szarka, közelről. Talán a korláton ült.
– Azt sem vetted észre, hogy én is szerettelek.
Les felállt, és Júlia pár év múlva Rómában menni hagyta Toniót, és azt mondta magában: jobb, ha azokat szereted, akik szeretnek. Amikor évekkel később, 1971-ben megkapta Les levelét Hamburgból, hogy sikeresen megérkezett, és soha többé nem megy vissza, küldött neki egy lapot Pompeiről.”

A szerző további könyvei

20%
Péntek Orsolya,
Dorka könyve

starsBetöltés...
Péntek Orsolya regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el, a Kádár-kori Magyarországra született ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Míg...

3500 Ft 2800 Ft

20%
Péntek Orsolya
Az Andalúz lányai

starsBetöltés...
Az Andalúz lányai egy ikerpár története. A főszereplő lányok a nyolcvanas évek Magyarországán szocializálódnak, ahol a késő Kádár-kor külső valóságával...

3000 Ft 2400 Ft

Péntek Orsolya

Péntek Orsolya művészete kettős gyökerű. Egyfelől az olasz reneszánsz, a metafizikai festészet és a futuristák által ihletett festőművész, másfelől kivételes prózaíró. Nagyszabású regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el, a Kádár-kori Magyarországra született ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Míg Az Andalúz lányai (2014) a festőművész Eszter hangján szólal meg, Dorka könyvében a matematikus Dork meséli el a budapesti gyerekkor, a kamaszfejjel átélt rendszerváltás és széteső Jugoszlávia, valamint a kétezres évek közös történeteinek elhallgatott vagy épp eddig ismeretlen oldalát.

Isztriai halász ükapa, fiesolei szépanya, bécsi és szekszárdi dédapák, budai és pécsi nagyszülők emlékein át elevenedik meg Firenze, a monarchikus századelő, az építkező Bécs, a gazdag kereskedőváros, Szeged, a háborús Pécs és Budapest.

Saramagón, García Márquezen érlelődött érzéki izzású családregény Péntek Orsolya munkája, amely bemutatja, miből lett egy mai magyar polgárcsalád és hogy élte végig négy-ötgenerációnyi nő a Monarchiától az ezredfordulóig a magyar történelmet.

 

Kötetei:

Az őszön egy rőtbarna komondor borongol keresztül (vers, 2002, Fekete Zongora),
Az Andalúz lányai (regény, 2014, Kalligram),
Dorka könyve (regény, 2017, Kalligram).

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja