Tovább olvasom

Géczi János

Judith, avagy a baltás gyilkos felesége


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2022-04-27
Terjedelem: 408 oldal

 

Méret: 132 x 208 mm
ISBN: 9789634682936
4 990 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

 

Az emlékezésnek nem idő-, hanem érzelmi rendje van, s a hozzánk legközelebb álló emberek személyiségét is nehéz „összerakni” a különböző pillanataikban rögzült képekből. Géczi János regényében mégis folyamatosan, akár évtizedeken át erre tesznek kísérletet nemzedék- és kortársak, messzire szóródott családtagok, akiknek – akár tudtukon kívül is – közös a történetük.

Főhősünk, ha van, Judith névre hallgat, ismerhetjük A tenyérjós című könyvből, amint szegedi kollégisták, pesti elitértelmiségiek, amerikai campusok és a szovjetzóna sokszögében keresi önmagát. Ismerhetjük? Mindent mindig elölről kell kezdenünk, ha tájékozódni akarunk az ezredforduló szerepcseréknél súlyosabb, ólmosabb mozgásai között, amelyekbe minduntalan nagypolitikai szándékok kavarnak bele. Nyomozhatunk saját bűneink után.

„Egy ember: sokféle kisebbség”, mondja Géczi egy korábbi esszéjében. Ez a tétel most megtestesül egy nyugtalanító-felajzó regény lapjain.

 

 

 

Kategória:

„Judith ráébred arra, hogy a sorsa elől nincs menekvése. Hívhatják ezt akár ennek a távlatokban gondolkodni képtelen magyar kultúrának, akár a nagyhatalmiságában tetszelgő orosz politikának, akár a kőolajfényben tündöklő Azerbajdzsánnak, egyikben sem találja meg saját magát. Most meg – írja Esze, néhány nappal azelőtt, hogy belehal az életébe – azt hiszi, a nyolcadik kerületbe elmehet jövőt látónak, ott majd emberi archoz jut, amely, ha nem is lesz ráncoktól mentes, de az övé.

Olyan pedig, tudhatta volna ezt Esze is, nincs, hogy sors. A rosszul elolvasott múlt, amely a jövőt meghatározza, nem sorsnak nevezendő, hanem téveszmének.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
A napcsíkos darázshoz

4990 Ft 3992 Ft 20%


starsBetöltés...
Géczi János,
Kívül

2500 Ft 2000 Ft 20%

starsBetöltés...
Géczi János,
Törek

2000 Ft 1600 Ft 20%

A szerkesztő ajánlja