Tovább olvasom

Margócsy István

Színes tinták – Tanulmányok, esszék a magyar irodalom különböző arcairól és nézeteiről


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-11-03
Terjedelem: 424 oldal

 

ISBN: 9789634681786
3 990 Ft3 192 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Színes tinták – e könyv címe egyszerre akarja felmutatni az irodalom színes tarkaságát és szivárványosságát, s az irodalomnak történeti kapcsolatát a tintához, azaz az irodalom anyagi feltételezettségéhez, a művek „megcsináltságához”.

E kötet tanulmányai a magyar irodalom műveivel és történetével többféle nézőpontból foglalkoznak – többféleségükkel is azt óhajtják szemléltetni, hogy az irodalomnak nincsen egy kitüntetett változata, s nincsen egy kitüntetett megközelítési módja: aminthogy sok mindenre tudjuk használni az irodalmat, úgy sokféle magyarázat is lehet érvényes, akár egymás mellett is, az egyes műveket s az irodalomtörténeti folyamatokat illetően is.

Találunk itt tanulmányokat az irodalmi kultuszokról, a magyar irodalom nyelviségének történetéről, a magyar nyelv és irodalom oktatásának hagyományairól, hosszmetszeteket az utolsó kétszáz év irodalmi hagyományainak működéséről; s elemzéseket egyes, kiemelkedően fontos irodalmi művekről is.

De mindegyik tanulmány hátterében ott rejlik a magyar irodalom és irodalomtörténet fontosságának valamint érdekességének tudata.

Kategória:

„Margócsy számára az irodalomtörténeti problémák személyes kérdések, egzisztenciális tétjük van, nem egy korszakhoz kötődnek, hanem általános érdekességük van, s megértésük (legalább a leírásuk, ha már magyarázatuk nem is), hihetetlenül fontos.” (Szilágyi Márton, 2019)

A szerző további könyvei

20%
Margócsy István,
Eleven hattyú

starsBetöltés...
Margócsy írásainak többsége a ma talán legjelentősebbnek tekintett írók (Esterházy, Krasznahorkai, Nádas, Spiró stb.) nagy teljesítményével próbál szembenézni, elismeréssel és...

3200 Ft 2560 Ft

20%
Margócsy István,
“”…a férfikor nyarában…””

starsBetöltés...
E kötet húsz év irodalomtörténeti dolgozataiból válogat – a tanulmányok a 19. és 20. század néhány jelentős szereplőjének enigmatikus műveit...

3200 Ft 2560 Ft

Margócsy István

Margócsy István (1949, Nyíregyháza) irodalomtörténész, kritikus; nyugdíjazásáig negyven éven át tanított a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar irodalomtörténetet. Legfontosabb kutatási területe a felvilágosodás és a romantika korának irodalma, különös tekintettel Petőfi Sándor életművére, de önálló kötetben foglalkozott a magyar irodalmi kultuszokkal is. A 2000 c. irodalmi és társadalmi folyóirat alapító szerkesztője (1989-től), a kortárs magyar irodalom iránt is élénken érdeklődő, aktív kritikus.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja