Tovább olvasom

Kis János

Alkotmányos demokrácia

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-06-10
Terjedelem: 576 oldal

 

ISBN: 9789634681069
5 990 Ft4 792 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Az illiberális jobb- és baloldalon divattá vált a liberális – intézményi oldaláról: alkotmányos – demokrácia bukásáról beszélni. De mi az, ami megbukott volna? Netán maga a liberális eszme? Az emberek – minden ember – egyenlő erkölcsi státusának elve? Vagy az emberi jogok és az egyenlő emberi méltóság gondolata? A tézis, mely szerint minden ember élete számít, méghozzá egyenlően számít? Az ember ember fölötti uralmának elutasítása?

Vagy magukkal az intézményekkel van a baj? Minden intézményrendszer tele van működési hibákkal, melyek akár az egész berendezkedés válságáig halmozódhatnak. De feltűnt-e a horizonton egy illiberális berendezkedés, mely többet és jobban valósít meg a követésre méltó ideálokból, mint a liberális demokrácia? Illiberális alternatívái biztosan nem ilyenek. Alapos reformokra szorul, azonban méltó a megújításra.

A harmadik köztársaságot visszahozni nem lehet, de meg kell teremteni a negyediket, mert csak a liberális demokrácia mégoly tökéletlen viszonyai között lehet értelmes, szabad politikai vitát folytatni közügyeinkről, így arról is, hogy miben kell a liberális demokráciának változnia.

E könyv eredeti korpusza húsz éves, de kérdései – mi a demokrácia? mi az alkotmányosság? mi a viszony a demokrácia részvételi, képviseleti és alkotmányos gyakorlatai között? – a ma és a holnap demokratikus gondolkodása számára is lényegesek.

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Kis János,
Az állam semlegessége

4500 Ft 3600 Ft 20%

starsBetöltés...
Kis János,
Mi a liberalizmus?

4990 Ft 3992 Ft 20%

starsBetöltés...
Kis János,
Az összetorlódott idő

3900 Ft 3120 Ft 20%

starsBetöltés...
Kis János,
A politika mint erkölcsi probléma

4990 Ft 3992 Ft 20%

Kis János

Kis János (Budapest, 1943. szeptember 17. –) liberális filozófus, az SZDSZ alapító tagja és első elnöke. A publicisztikai zsargon által Lukács-óvodának nevezett csoport tagja, vagyis Lukács György marxista filozófus tanítványainak (a budapesti iskolának) a tanítványa.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja