Tovább olvasom

Blénesi Éva

Cigánynak lenni, költőnek lenni – Közelítések Bari Károly költészetéhez


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-04-28
Terjedelem: 210 oldal

 

Méret: 135 x 205 mm
ISBN: 9789634680222
3 000 Ft2 400 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Bari Károly költészetével először 1976-ban találkoztam, amikor középiskolás koromban véletlenszerűen rábukkantam a kolozsvári főtéri antikváriumban az Elfelejtett tüzek című kötetére. Meghatározó élmény volt számomra a versekkel való ismerkedés, de a gondolat, hogy egy monografikus igényű elemzésbe kezdjek a költő pályamunkájáról, csak 2009 után érlelődött meg bennem. Jelen monográfiában kísérletet teszek egy komplex alkotói univerzum különböző rétegeinek a felfejtéséhez Bari Károly képi-lírai önteremtésének különböző stációin keresztül. Az alkotó öndefiníciójából kiindulva, jelen munkámban elsősorban Bari Károly költői tevékenységére koncentráltam.

Kategória:

Elemzéseim során mindvégig szem előtt tartottam a szerzőnek azt a kitételét – mivel teljes mértékben osztom a véleményét –, miszerint az etnikai hovatartozás és az alkotás közötti összefüggés vonatkozásában markánsan meg kell vonni a határokat, hiszen az etnicitás nem esztétikai kategória, ezért annak hangsúlyozása erősen csorbítaná az értelmezés körét.

Blénesi Éva

Blénesi Éva

Blénesi Éva Galócáson született, Gyergyószárhegyen gyermekeskedett, de élt és dolgozott Csíkszeredában, Kolozsváron, New Yorkban, Prágában, Berlinben, Cambridge-ben és Flensburgban. Apai ágról a felmenői Örményországból vándoroltak Erdélybe még a középkorban. Egyszóval migráns, aki 1989 óta, kisebb-nagyobb megszakításokkal, Budapesten él. Egyetemi tanulmányait a Babes-Bolyai Tudományegyetemen végezte, magyar-angol szakon, majd posztgraduális tanulmányait a Cambridge-i Egyetem Szociológia és Politológia szakán folytatta. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán doktorált. Szőcs Géza költőről szóló monográfiája 2000-ben jelent meg a pozsonyi Kalligram Kiadónál. A kortárs erdélyi magyar irodalma és képzőművészete összefüggéseit vizsgáló Textust teremtő kontextus című tanulmánykötete 2009-ben jelent meg a kolozsvári Korunk Komp-Press Kiadónál, míg az Olvass, bolyongj, szeress. A humanista Faludy önteremtése és világteremtése című monográfiája az aradi Irodalmi Jelen Könyvek sorozatában, 2011-ben.

Jelenleg a Corvinus Egyetem Szociológia és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének vendégprofesszora, de az oktatói-kutató tevékenysége mellett fotózik, rövid dokumentumfilmeket rendez, és újabban üvegre és selyemre fest.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja