Tovább olvasom

Viorel Achim

Dnyeszter-melléki (transznisztriai) kényszermunka – A romák és zsidók munkájának „megszervezése” 1942 decembere és 1944 márciusa között

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2021-02-11
Terjedelem: 128 oldal

 

Kötés: PUHATÁBLÁS
ISBN: 9789634681892
2 500 Ft2 000 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„A történetírásban vita folyik a »kényszermunka« (forced labor, Zwangsarbeit) fogalomról, a szakemberek között nézetkülönbségek vannak a fogalom tartalmával kapcsolatban, de abban mind megegyeznek, hogy vannak olyan jellegzetességek, amelyek a Dnyeszter-melléki zsidókra és romákra egyaránt illenek. Etnikai, rasszista szempontok szerint idegen országba deportált emberekről van szó, akiknek ott kellett dolgozniuk, ahová akaratuk ellenére szállították őket; összegyűjtötték őket és olyan munkát végeztettek velük, amelynek semmi köze nem volt a szakképesítésükhöz; szerződés nélkül dolgoztak, határozatlan ideig és bármilyen perspektíva nélkül, hogy valaha visszatérhetnek eredeti lakhelyükre; általában fizetés nélkül dolgoztak, a javadalmazás kimerült az élelem és a szálláshely biztosításában nekik és családtagjaiknak.”

Viorel Achim a Román Akadémia Nicolae Iorga Történelmi Intézetének kutatója.

Kutatási területei: Románia nemzeti kisebbségei a XIX-XX. században; Románia nemzetiségi politikája 1940–1944 között; a romániai és közép-kelet-európai romák története; a holokauszt; Közép-Kelet-Európa nemzetközi kapcsolatai a XIII-XV. században; a középkori Erdély és a Bánság története; a katolicizmus és a románok a XIII-XV. században.

Számos történelmi tárgyú művet jegyez szerzőként vagy társszerzőként.

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Viorel Achim

Viorel Achim 1961. május 26-án született az Arad megyei Apátiban (Apateu). A Dnyeszter-melléki (transznisztriai) kényszermunka. A romák és zsidók munkájának „megszervezése” 1942 decembere és 1944 márciusa között 2015-ben jelent meg.

2001-ben az Osiris Kiadó gondozásában megjelent a Cigányok a román történelemben című kötete.

Kutatótevékenységéért 1998-ban elnyerte az ARA (Román-Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia) díját, 2004-ben a Román Akadémia Eudoxiu Hurmuzachi-díját.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja