Tovább olvasom

Dousková, Irena

Hašek, a medve


starsBetöltés...

 

Fordította: Csoma Borbála
Megjelenés dátuma: 2020-09-30
Terjedelem: 288 oldal

 

Kötés: PUHATÁBLÁS
ISBN: 9789634681595
3 500 Ft2 800 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A vaskos humoráról ismert bohém, Jaroslav Hašek nagy betegen sem cáfol hírnevére. 1922-ben Lipnicébe vonul vissza, hogy befejezze a Švejket. Az egykori lelkes turista már a kocsmáig is alig-alig jut el megdagadt lábain, de legnagyobb szenvedélyének még előszeretettel hódol: hecceivel és sikamlós versikékkel sorra botránkoztatja meg szomszédait, szibériai feleségét vagy épp a plébánost. Éjszaka azonban, ahogy a kéményben felsüvít a hegyi szél, kötekedő kedélye elillan, és egy sápadt férfi néz szembe a megelevenedő sötétséggel.

Irena Dousková tíz évig gyűjtötte az anyagot regényéhez, hogy megírja a cseh próza legeredetibb alkotójának utolsó hónapjait. Párbeszédeiben, elbeszélőkedvében sziporkázva idézi meg a švejki groteszket.

Kategória:

„– A csehek képtelenek az igazi szeretetre. Még önmagukat
sem szeretik. Nemhogy egymást.
– Na és? Miért baj ez, te szereted magad? Ti, zsidók, szeretitek egymást?
– Nem nagyon. Leginkább nem.
– Hát akkor nem ugyanolyanok vagyunk, Bondy?
– Hasonlóak. De mi legalább a gyerekeinket szeretjük. Azokat igazán szeretjük.
– Annál nagyobb szarban vagytok.”

A szerző további könyve

20%
Dárda

starsBetöltés...
A Weöres Csepel és az Anyegin ruszki volt főhőse, Helena Součková felnőtt, negyvenhárom éves, színésznő, férjezett, két gyermek édesanyja. Az abszurd normalizációs időszak a múlté, a naivitás és a gyermeki féktelenség helyébe racionalitás és a középkorúakra jellemző szkepszis lépett, és nem maradnak el ennek az életkornak a krízisei sem. Dousková Dárda című könyve személyesebb, mint az előző kötetek, ugyanakkor nem hiányzik belőle a szerzőre jellemző tűpontos korrajz és társadalomkritika, mindez a tőle megszokott iróniával, humorral és nyelvi leleménnyel fűszerezve.

3000 Ft 2400 Ft

Dousková, Irena

Irena Dousková (1964) Příbramban született. Jogot tanult Prágában, de jogászként sohasem dolgozott. Kilenc prózai és két verseskötete jelent meg. A legjelentősebb művei a laza trilógiát alkotó Weöres Csepel (Hrdý Budžes, 1998), az Anyegin ruszki volt (Oněgin byl rusák, 2006) és a Dárda (2011). Témáit elsősorban a második világháború utáni cseh mindennapokból meríti, főleg a normalizáció időszakából, elbeszéléseiben keveredik a komédia és a tragédia, az önéletrajzi hang a transzperszonális metaforákkal vagy apokriffel. Könyveit hat nyelvre fordították le.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja