Tovább olvasom

Bengi László, Gintli Tibor, Horváth Anna, Métayer Guillaume, Szávai Dorottya, Z. Varga Zoltán

Szenvedélyek, formák, vallomások

In honorem Szávai János – Írások Szávai János 80. születésnapjára

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-02-14
Terjedelem: 344 oldal

 

Méret: 125 x 205 mm
ISBN: 9789634681526
3 500 Ft2 800 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Előjegyezhető

Ha tényleg csak dokumentum a tudomány – tények és azok egybeszövése, tények és okaik, minden személyes hozzátétel nélkül –, akkor is írás. S ha írás, akkor ott kellett legyen mögötte az ember, az író ember.

Lettres. Betűk, levelek. És maga az irodalom. Homme de lettres, a betűk embere, a szavak embere. Az irodalmár, az író ember és a fordító is, ez a dupla szemüveges, mintegy hatványozott olvasó.

Szávai János életműve francia pilóták és magyar önéletírók, írástudók és próféták, nagy francia regények, éjszakamélyi utazások, memoárok és írói naplók karneválja; „szenvedély és forma”, a közvetítés szenvedélye a magyar és francia irodalom és kultúra között, be- és kivezetés a magyar irodalomból, A kisherceg bolygójától indulva a ricœuri szabadságig és azon túl; mindez végső soron „önéletírás”, szellemi önéletrajz.

Szávai Jánost a 80. születésnapjára összeállított tisztelgő kötettel köszöntik pályatársai, tanítványai és barátai magyar és francia nyelven. A kötet – néhány kortárs szépirodalmi szöveggel, illetve személyes és szakmai visszaemlékezéssel kiegészülve – tanulmányokat tartalmaz, az ünnepelt sokrétű, kiterjedt és nagy hatású irodalomtörténészi, műfordítói és kultúraközvetítői munkásságához kapcsolódva.

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Bengi László, Gintli Tibor, Horváth Anna, Métayer Guillaume, Szávai Dorottya, Z. Varga Zoltán

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja