Tovább olvasom

Viragh, Christina

Áprilisban


starsBetöltés...

 

Fordította: Hajós Gabriella
Megjelenés dátuma: 2021-09-15
Terjedelem: 304 oldal

 

ISBN: 9789634682592
3 990 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Miként találkozik a sérüléseitől törékeny emigráns lét a hely történeti sérüléseinek szellemével. Christina Viragh nagy kérdése ez. Ez a legsajátosabb írói kérdése, ilyesmit ismereteim szerint senki más nem kérdezett előtte. Miként hajlik át az egyik század a másikba, s miként nyújtja át valaki a hely szellemét, vagy több száz év múltán miként rémiszt el valakit a hely szelleme. Hol lakozik, miből van a hely szelleme. S ha az egyik fél magyar, a másik svájci német vagy hottentotta, tulajdonképpen mellékes körülmény. Hiszen a hely szelleme tőled függetlenül is működik.” Nádas Péter

Egyetlen helység, annak lakói és titkai hat évszázadon át, ez Christina Viragh regényének tárgya, amit humorral és mély együttérzéssel ábrázol.

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Viragh, Christina

Chrsitina Viragh 1953-ban született Budapesten, 1960-ban szüleivel Svájcba emigrált. Író, fordító. Luzernben nőtt fel, a lausanne-i egyetemen filozófia, német és francia irodalom szakon végzett. Írói tevékenysége előtt szabadúszó újságíró, szerkesztő, franciatanár volt többek közt Winnipegben, Kanadában. Francia és magyar műfordító. Fordításaiban jelent meg Krúdy Gyula, Kertész Imre, Kosztolányi Dezső, Kornis Mihály, Krasznahorkai László, Márai Sándor, Nádas Péter, Szerb Antal. Regényei közül az Anya-Könyv (Jelenkor, 2001, ford.: Hajós Gabriella) olvasható még magyarul. Legújabb, Eine dieser Nächte című regényét Német Irodalmi Díjra jelölték, 2019-ben megkapta érte a Svájci Irodalmi Díjat és Luzern város Művészeti és Kulturális Díját.

Nádas Péter Párhuzamos történetek c. regényének fordításáért 2012-ben elnyerte az offenburgi Európai Műfordítói Díjat, a Lipcsei Könyvvásár Nagydíját és Nádas Péterrel együtt a berlini Híd Díjat.

1994 óta Rómában él.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja